Nemačka se okreće proizvodnji sintetičkih goriva

Prema mošljenju nemačke interesne grupe „eFuel Alliance“, ukoliko bi u Nemačkoj sada počeo razvoj industrije sintetičkih goriva, prve količine mogle bi biti dostupne po pristupačnim cenama već od 2025. godine.

Naime, najveća evropska ekonomija upija velike količine gasa i nafte sa istoka, pa u tom kontekstu i treba posmatrati politiku Nemačke prema Rusiji. Dugogodišnje oslanjanje na jeftinu rusku naftu i gas dovelo je do zavisnosti koju sada, u trenucima kriza i ratova, Nemačka veoma teško može da iskoreni, piše Revija hak.

Sada je jasno da se dosadašnje paradigme moraju menjati, međutim, sintetička goriva su još uvek retka i izuzetno skupa, a implementacija nove energetske politike zahteva vreme. Takvu vrstu goriva donedavno su koristile samo kompanije poput Poršea, koje su tražile način da svoje skupe sportske modele održe na tržištu Evrope, koje će uskoro zahtevati nultu emisiju štetnih gasova.

Inače, sintetička goriva ili eGoriva pri sagorevanju obezbeđuju nulte emisije štetnih gasova, a proizvode se iz obnovljivih sastojaka (CO2 i vode) i mogu se koristiti kao zamena za benzin i dizel, odnosno u svim automobilima sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

Prema mišljenju eFuel Alliance, sintetička goriva bi do 2030. godine mogla da kompenzuju u Nemačkoj čak 70 procenata uvoza sirove nafte iz Rusije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор