Nemci kradu gorivo, svaki treći odustaje od vožnje

Rat u Ukrajini je u Nemačkoj izazvao nagli rast cena goriva do neslućenih nivoa od 2,09 eura za litar benzina i 2,16 eura za litar dizela, pa i ne treba naročito da čudi što se gorivo iz dana u dan sve više krade, dok nešto više od trećine nemačkih vozača planira da ostavi automobil kod kuće.

– Može se pretpostaviti da će krađe postati učestalije. Međutim, nas ne obaveštavaju o svakom slučaju, jer se takve krađe retko prijavljuju – rekao je portparol Federalne asocijacije BGL, a prenosi nacionalna agencija DPA.

Prema upravo objavljenim rezultatima istraživanja YouGova, 22,9 posto vozača u Nemačkoj već manje koristi automobil, dok još 12 posto namerava da ubuduće manje vozi, a glavni razlog za ovakvu odluku je novac.

Naime, istraživanje je pokazalo da 49 posto ispitanika želi da manje vozi kako bi uštedeli novac, za 16 posto njih razlog za ovakvu odluku predstavlja očuvanje životne sredine, dok bi 14,9 posto Nemaca manje vozilo iz želje da se više posveti vežbanju.

Takođe, rezltati istraživanja govore da tri četvrtine ispitanika smatra da u izvesnoj meri zavise od svog automobila, delimično i zbog nedostatka opcija u javnom transportu. Studija je pokazala i da oko polovine vozača koristi automobil najmanje pet puta nedeljno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор