U novembru inflacija u Srbiji 8%

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), međugodišnja inflacija u Srbiji je u novembru nastavila da usporava i iznosila je osam procenata, što je nešto niže u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je centralna banka.

Smanjenju inflacije u najvećoj meri je doprineo nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, kao i energije, alkohola i cigareta. Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u novembru iznosila 0,5 posto i bila je uslovljena rastom cena pojedinih energenata, struje i prirodnog gasa, kao i korekcijom cena cigareta.

„Cene hrane i bezalkoholnih pića, u proseku, drugi mesec zaredom, imaju gotovo neutralan doprinos inflaciji, pri čemu je rast cena u okviru prerađene hrane od 0,3 posto neutralisan nižim cenama neprerađene hrane od – 0,4 posto, što potvrđuje stabilizaciju kretanja na tržištu osnovnih životnih namirnica. Tome je doprinelo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, na šta ukazuje i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno sa novembrom snižene za 2,1 posto“, objašnjavaju u NBS.

Past cena hrane se, međugodišnje posmatrano, nakon dve godine u novembru 2023. spustio na jednocifreni nivo od 9,3 posto. Pod uticajem pomenutih poskupljenja električne energije i gasa, cene energenata su na mesečnom nivou porasle za 1,5 posto, dok je rast cena energenata ublažen nižim cenama naftnih derivata i daljim padom cena čvrstih goriva.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u novembru je bio nešto niži od ukupne inflacije i iznosio je 7,7 posto, dok su cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije nastavile da usporavaju rast do sedam posto, a njihova mesečna dinamika od 0,4 odsto bila je uslovljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i nekih usluga.

U srpskoj centralnoj banci kažu da očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu, da će u decembru pasti ispod 8%, a da bi u granice cilja trebalo da se vrati sredinom 2024. godine. Takvom kretanju inflacije doprineće efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор