Međugodišnja inflacija u Srbiji 14,8%

U Srbiji su potrošačke cene u maju ove godine povećane u odnosu na isti mesec prošle godine za 14,8 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS), prenosi agencija Tanjug.

U poređenju sa decembrom 2022. godine, potrošačke cene proizvoda i usluga lične potrošnje su u maju povećane za 5,3 posto, dok su u odnosu na april u proseku veće za 0,9 posto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u maju su u odnosu na april cene stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva porasle za 2,6 posto, odeće i obuće za 1,7 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 1,4 posto, usluga restorana i hotela za 1,3 posto, u oblasti zdravlja za 0,7 posto, alkoholnih pića i duvana za 0,4 posto, a rekreacije i kulture za 0,3 posto.

Sa druge strane, pad cena je zabeležen u sektoru transporta za 1,7 posto i u sektoru komunikacija za 0,1 posto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija je dodatno usporila i u maju je iznosila 14,8 posto, dok je bazna inflacija (po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) usporila u nešto većoj meri u odnosu na ukupnu i u maju je bila na nivou od 10,4 posto.

Prema aktuelnoj projekciji NBS, očekuje se da će inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine. Ulazak inflacije u granice cilja od 3±1,5 posto u NBS očekuju polovinom naredne godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор