U Nemačkoj se gradi prva evropska 3D štampana zgrada

U Nemačkoj če uskoro početi izgradnja prve futurističke zgrade sa 3D štampanim zidovima, a projekat je na dobrom putu da postane prva javno finansirana 3D štampana stambena zgrada u Evropi, prenosi Telegraf.

Peri 3D Construction je kompanija perspektivna u ovoj rastućoj građevinsko-tehnološkoj industriji, koja već gradi dvospratnu štampanu kuću u Hjustonu. Sada će svoju betonsku mešavinu i BOD2 3D štampač doneti u Linen, bivši rudarski grad u Severnoj Rajni-Vestfaliji poznat po uglju, kako bi odštampala stambenu zgradu sa šest stanova, u kojoj bi kirija mogla biti ograničena na 483 eura (528 dolara).

Inače, Peri 3D Construction je filijala giganta za proizvodnju skela i oplata Peri Group, čija građevinsko-tehnološka operativa trenutno u Nemačkoj štampa i objekat fudbalskog kluba i data centar. Trospratna stambena zgrada prostiraće se na oko 650 kvadratnih metara i imaće šest stambenih jedinica od po 60 do 80 kvadrata. Kao zgrada koja se finansira iz javnih sredstava, zakup stana će morati biti ograničen na 6 eura po kvadratnom metru, što znači da bi stanari mogli da plaćaju kiriju najviše 366 do 486 eura.

Izvođač radova je započeo izgradnju u septembru, ukupno vreme štampanja trebalo bi da iznosi manje od 100 sati, pa se očekuje da će posao biti završen do kraja novembra. Ali to ne znači da će stanovi biti spremni za useljenje već sledeće nedelje. Naime, prema navodima kompanije COBOD, proizvođača Perijevog 3D štampača, štampaju se samo zidovi prvog i drugog sprata, dok će gornji sprat biti izgrađen korišćenjem metoda hibridne drvene konstrukcije. Sve ostalo, uključujući i temelj zgrade, gradiće se tradicionalno, što je još uvek uobičajena praksa za tehnologiju građevinske 3D štampe. Stoga bi ovaj hibridni objekat mogao da primi svoje prve stanare za godinu dana, u oktobru 2024.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор