U Nemačkoj 15.000 restorana pred zatvaranjem

U Nemačkoj se ugostiteljstvo još uvek nije oporavilo od pandemijske krize, budući da je trenutno više od 15.000 restorana, pabova, barova i kafića u riziku od nelikvidnosti.

Kako pokazuje istraživanje kreditnog biroa Krif, čak 12,6 posto analiziranih ugostiteljskih objekata ima finansijske probleme i na ivici je bankrota, dok ih je u januaru prepandemijske 2020. godine bilo 10,7 posto, odnosno ukupno 12.662, prenosi agencija DPA.

Prema podacima Krifa, posebno su pogođeni berlinski ugostitelji, njih 16,5 posto, dok najmanji rizik od nelikvidnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Porajnju-Falačkoj na jugozapadu zemlje, gde je njih 10,5 posto u riziku od bankrota.

Savezni zavod za statistiku je u četvrtak objavio da je u septembru ove godine promet ugostiteljstva bio za 12,6 posto manji u odnosu na isti mesec 2019. godine, a bio je za 0,2 posto manji i u poređenju sa septembrom prošle godine. Krizom su naročito pogođeni barovi, čiji je promet pića za četiri godine opao za 34,5 posto. U istom periodu, promet restorana, gostionica i kafića je zabeležio pad od 8,1 posto.

S obzirom na to da se sa opadanjem prometa smanjuje i broj zaposlenih, u septembru je zaposlenih u ovom sektoru bilo za 4% više nego prethodne godine, ali i za 6,7 posto manje nego pre zdravstvene krize 2019. godine.

U trenutnoj situaciji ugostitelji se bore da pronađu radnike, kojih nema dovoljno još od pandemije, i retko su u prilici da mogu da im ponude dobru zaradu. U oktobru 2022. tačno polovina svih zaposlenih u ugostiteljstvu je radila za niske plate, dok je udeo nisko plaćenih poslova u čitavoj privredi iznosio čak 15,2%.

Zbog više različitih kriza čiji se efekti prepliću, u nemačkom sektoru gastronomije je već neko vreme na snazi umanjena stopa PDV-a od 7%, ali će tako biti samo još do kraja godine, budući da će se od 2024. ponovo primenjivati redovna stopa od 19 posto. U Krifu kažu da će to dodatno povećati broj bankrota u narednoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор