Porez prijavilo 3.400 srpskih frilensera

U Srbiji je oko 3.400 frilensera podnelo oko 7.800 poreskih prijava u ukupnom iznosu od 582 miliona dinara. Oni su ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje, a od naredne godine će im biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri, rečeno je na panelu održanom u okviru StarTech programa, a povodom obeležavanja Globalne nedelje preduzetništva, koju je organizovao NALED.

Kako se na ovom događaju moglo čuti, preduzetnici u Srbiji čine 74,6% sektora MSP, ili, 27,3% svih zaposlenih. Broj preduzetnika konstantno raste, trenutno ih je više od 328.000, a njihov udeo u BDP-u iznosi 24%. Za prvih šest meseci ove godine registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više međugodišnje. I broj paušalaca u Srbiji je u stalnom porastu, sada ih je oko 147.200, dok ih je pre tri godine ukuono bilo oko 121.700.

Učesnici su poručili da kriza nije usporila ovaj pozitivan trend, sprovedena su neka od rešenja koja poboljšavaju regulatorni okvir za poslovanje preduzetnika, ali su i dalje neophodne mere podrške, prenosi biznisuregionu.

Prema rečima pomoćnika ministra finansija Dragana Demirovića, do kraja 2025. je produženo ograničenje rasta poreske osnovice za paušalce do 10%, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike za 50%, što je još uvek potreban preduslov za poslovanje paušalaca, budući da njihov profit ne raste istom dinamikom kao zarade.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice je podsetila da je i dalje aktuelna inicijativa „I preduzetnice su mame“, budući da u Srbiji preduzetnicce nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog odsustva kao ostale zaposlene žene. Kako je rekla, olakšanje bi donelo objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, i omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona.

Svi zainteresovani preduzetnici se preko portala preduzetnistvo.gov.rs mogu informisati o izmenama zakonske regulative i aktuelnim državnim programima podrške.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор