Do kraja 2025. paušalcima porez može rasti samo do 10%

Izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju, koja je stupila na snagu 28. oktobra, Vlada Srbije je produžila do kraja 2025. godine ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce najviše do 10% godišnje.

– Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje. Cilj je da se osigura predvidljivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima, što je posebno značajno u vreme aktuelne krize i visoke inflacije. Potencijalne posledice ukidanja ovog ograničenja bile bi zatvaranje preduzetničkih radnji ili beg preduzetnika paušalaca u sivu zonu – ističe Irena Đorđević Šušić iz NALED-a.

Pored ove, vlada je kao još jednu novinu usvojila umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, sa dosadašnjih 20 posto, na 50 posto, prenose srpski mediji.

– Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati – objašnjava Đorđević Šušić.

Inače, reforma paušala je započeta 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza ove kategorije. Korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs, preduzetnici paušalci mogu unapred saznati visinu svojih obaveza. Tada je uvedena i obaveza dostave konačnih poreskih rešenja na početku godine, što znači da paušalci više ne moraju da plaćaju akontacione iznose tokom godine i strahuju koliko će morati dodatno da plate po dobijanju konačnih rešenja.

Poreska rešenja paušalci od 2020. godine dostavljaju isključivo u elektronskoj formi kroz poresko sanduče na portalu ePorezi, za čiji pristup je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор