Prošle godine bankrotiralo 14.590 nemačkih firmi

U Nemačkoj je prošle godine, po prvi put od svetske finansijske krize 2009, broj propalih preduzeća porastao na 14.590, ili za 4,3 posto više međugodišnje, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), a prenosi agencija DPA.

Ovakva situacija nije bila neočekivana, budući da su vlasti, želeći da ublaže talas bankrota, već na početku pandemijske krize, od marta 2020. pa sve do maja 2021, suspendovale obavezu prezaduženih preduzeća da pokrenu stečajni postupak.

Takođe, i ekonomisti su već prognozirali da će po isteku zaštitnih mera jedan deo preduzeća ipak propasti, kao i da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini, pre svega usled krize nastale zbog rata u Ukrajini.

Ipak, stručnjaci smatraju da će stopa bankrota nemačkih preduzeća ostati umerena i da neće biti velikog talasa proglašenja nelikvidnosti. Od vrhunca propasti firmi 2009. godine, pa do prošle godine, broj nemačkih firmi koje su proglašavale bankrot bio je u stalnom padu.

Inače, broj stečaja je u januaru ove godine bio za 3,2 posto manji od decembarskog, ali je do narednog meseca skočio za 10,8 procenata, navode iz destatisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор