U Južnobačkom okrugu hektar oranice i do 12.000 €

U Srbiji je u drugom kvartalu ove godine najviša cena poljoprivrednog zemljišta zabeležena u Južnobačkom okrugu, a iznosila je čak 11.700 eura za hektar, što predstavlja znatan skok vrednosti u odnosu na isti period prošle godine, kada se za hektar plaćalo 10.400 eura.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da bi za oko devet hektara plodne zemlje u Bačkoj mogao da se kupi stan u Novom Sadu vredan najmanje 100.000 eura, piše Blic.

Po visini cene hektara poljoprivrednog zemljišta za Južnobačkim okrugom sledi Severnobački okrug sa prosečnom cenom po hektaru od 9.550 eura. Cena je u porastu i u južnom Banatu gde je u drugom kvartalu ove godine hektar koštao 7.250 eura, dok je u srednjem Banatu zemlja bila nešto jeftinija, pa je hektar mogao da se kupi za 6.900 eura.

Za razliku od regija u Vojvodini, hektar plodne oranice se u južnom i istočnom delu Srbije mogao kupiti za svega 2.750 eura. U regionu Šumadije i zapadne Srbije cena se u drugom kvartalu vratila nivo iz 2019. godine i iznosila je 3.150 eura.

Prema podacima Zavoda, hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta je u Beogradskom regionu u proseku koštao 3.700 eura.

U saopštenju se navodi i da je u drugom kvartalu ove godine sklopljeno 1.800 kupoprodajnih ugovora, kao i da su u čak 99 posto slučajeva trgovanja poljoprivrednim zemljištem kupoprodajni ugovori sklapani za gotov novac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор