Studiranje u Nemačkoj postaje sve popularnije

Među prvih 100 najboljih svetskih univerziteta na takozvanoj Šangajskoj listi ove godine su se našla i četiri univerziteta iz Nemačke, zemlje koja privlači najviše studenata od svih zemalja van engleskog govornog područja.

Posle SAD, Velike Britanije i Australije, Nemačka je u 2016. godini imala najviše upisanih stranih studenata i bila je čak i ispred Francuske, pokazalo je istraživanje pod nazivom „Kosmopolitska nauka 2019“ (Wissenschaft weltoffen 2019) Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) i Nemačkog centra za visoko obrazovanje i naučna istraživanja (DZHW).

Na nemačke univerzitete se tokom 2016. godine upisalo gotovo 252.000 stranih studenata, što je oko 16.000 više nego godinu dana ranije, a trend se nastavio i narednih godina, pa je u zimskom semestru 2017/18. u Nemačkoj upisano 282.000 stranih studenata. Sem toga, i broj stranih naučnika na nemačkim univerzitetima se za poslednjih desetak godina gotovo udvostručio, pokazuje analiza, a prenosi Dojče vele.

– Dobra reputacija nemačkih univerziteta privlači mnoge, prvenstveno na tehničke nauke koje nude dobre izglede za posao. Drugi važan razlog je povećan broj magistarskih programa na engleskom jeziku, više od 800 takvih smerova na državnim univerzitetima i nešto manje od 250 na visokim stručnim školama, čime je uklonjena jezička prepreka, pa studenti više ne moraju prvo da uče nemački, već odmah mogu da kranu na predavanja. Mnogi strani studenti rado upisuju i privatne fakultete, čiji se broj poslednjih godina stalno povećava. Pored toga, većina nemačkih pokrajina ne naplaćuje školarinu, a to je presudan faktor u poređenju sa drugim zemljama koje su takođe popularne destinacije, ali gde se traže vrlo visoke naknade“, kaže Julija Hilman iz DAAD.

Nemačka je postala vrlo atraktivna za kineske studente, kojih je u 2018. godini bilo čak 37.000. Za njima su studenti iz Indije (17.300) i Austrije (11.000), potom iz Rusije (nešto manje od 11.000), Italije (oko 9.000) i Sirije (oko 8.600). U periodu od 2015 do 2018. beleži se i porast broja studenata iz našeg regiona, iz Srbije za 163,3 posto, Bosne i Hercgovine za 119,2 i Albanije za 27,5 posto. Većina stranih studenata smatra da su njihova očekivanja u Nemačkoj ispunjena, a više od 80 posto njih je navelo da bi prijateljima i poznanicima u svojoj zemlji preporučili ovu zemlju za studiranje.

– Pokrajinske i savezna vlada pokušavaju dodatno da optimizuju uslove studiranja. Jedan od problema kod stranih studenata je, recimo, visoka stopa prekida studija. Sa 45 posto na osnovnim studijima, ta stopa je još uvek visoka, posebno u poređenju sa udelom nemačkih studenata od samo 28 odsto. Pored problema sa jezikom, strani studenti se suočavaju i sa drugačijom kulturom predavanja i učenja, a finansijske poteškoće takođe sprečavaju mnoge od njih da završe studije – kaže Hilmanova.

U Nemačkoj je do sada bilo relativno malo istraživanja na ovu temu, a cilj ovog poslednjeg istraživanja je da se razvije personalizovana platforma za savetovanje i učenje, koja bi, kako dodaje Hilmanova, pomogla stranim studentima da se bolje pripreme za studiranje na nemačkim univerzitetima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор