Srpski naučnik otkrio kako da uspori starenje

laboratory
Janko Nikolić-Žugić, čuveni srpski naučnik i šef Katedre imunologije prestižnog američkog univerziteta Arizona, na čelu tima od 20 članova, došao je do revolucionarnog otkića kako da se ojača imuni sistem u poznim godinama i na taj način uspori starenje.

– Cilj je iskoristiti sva dosadašnja saznanja kako bi se izgradio individualni profil imunog sistema starijih ljudi. To će biti ključ po kome će se odrediti kome treba dati standardne, uobičajene vakcine, na primer sezonsku vakcinu protiv gripa, a kome je neophodno dati modifikovane vakcine, prilagođene „oslabljenom“ imunom sistemu. Za sada ne postoje odobrene vakcine za starije osobe, kao ni odobreni tretmani za imuno podmlađivanje, ali sam veoma optimističan. Mislim da ćemo za pet do deset godina moći da pomognemo starijim osobama da se bore sa infekcijama na individualno prilagođen i mnogo efikasniji način – priča naš naučnik za “24 sata”.

Kako dalje objašnjava Janko Nikolić-Žugić, njegov tim je uspeo da identifikuje defekte imunog sistema u poznim godinama, kao i da otkrije šta treba učiniti da se te mane otklone. Rad na projektu trajao je skoro celu deceniju. Studija na laboratorijskim miševima rađena je više od dve godine, a na ljudima čak šest godina.

– Prosečni naučnici u mojoj laboratoriji, postdiplomci i oni na postdoktorskom usavršavanju, provode u laboratoriji više od osam sati dnevno, obično šest dana u nedelji. Za sve ovo je potrebno mnogo rada, upornosti i strpljenja, a meni često samo ovo poslednje nedostaje – u šali dodaje Janko.

Janko Nikolić-Žugić rođen je 1960 godine. Titulu doktora nauka iz oblasti imunologije stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. U SAD je otišao da živi 1987. godine. Direktor je upravnog odbora američkog Društva za starenje. Tokom karijere dobio je nekoliko američkih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор