Srpski gradovi bogatiji za 141 gerontodomaćicu

Nakon projekta „Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe“ Centra za podršku i inkluziju Help Net, gradovi Šabac, Bečej, Novi Bečej, Kikinda, Bačka Topola, Bela Palanka, Raška i Sjenica postali su bogatiji za 141 gerontodomaćicu, saopštava nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prema rečima direktorke Help Net-a Gordana Milanović, Republički zavod za socijalnu zaštitu pruža usluge socijalne zaštite u koje spadaju i usluge u neposrednom životnom okruženju korisnika, kao što je i pomoć u kući, koje su dostupne za oko jedan posto svih starijih osoba u stanju socijalne potrebe.

– Gotovo šest posto punoletnog stanovništva u Beogradu koristi usluge socijalne zaštite i taj trend je u blagom porastu u odnosu na prethodne godine. Uslugu pomoći u kući u 2021. godini koristilo 16.355 punoletnih korisnika, što predstavlja povećanje od gotovo tri posto u odnosu na prethodne godine – navela je Milanovićeva, a prenosi agencija Tanjug.

Ona je objasnila da je, prema istraživanjima Zavoda, u periodu od 2016. do 2020. godine registrovano konstantno povećanje u broju zaposlenih koji pružaju uslugu pomoći u kući, što je u skladu sa povećanjem potražnje za tim tipom usluge.

– U prilog neophodnosti pružanja usluge pomoći u kući govori i činjenica da je, kako se usluga razvijala, u periodu od 2013. godine do danas, broj licenciranih pružaoca usluge dostigao 117 izvršilaca. Na listama čekanja je zabeležen do sada najveći broj potencijalnih korisnika, kojih je krajem 2020. godine bilo gotovo 2.000 – rekla je Milanovićeva.

Iz Help Net-a ukazuju da je svakim danom sve više ljudi koji se javljaju državnim i privatnim ustanovama, nevladinim organizacijama i pojedincima koji poseduju odgovarajuće kvalifikacije za pomoć i podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Projekat „Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe“ realizuje se u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор