Srpske čizme za nemačku vojsku

made-in-germany-rs-vojne-cizme

Firma za proizvodnju obuće “Gepard” iz Novog Sada planira da u ovoj godini proizvede 150.000 pari obuće, što je za 30.000 pari više nego prošle godine.

Aleksandar Tanasković, vlasnik i direktor ovog preduzeća kaže za „Danas“ da već imaju ugovorene poslove za narednih pola godine, a da će posla biti i do kraja godine, čime će biti ostvaren plan proizvodnje u 2014.

– Do sada smo uvek radili za poznate kupce, jer tu leži uspeh svakog preduzeća. Prvo ugovorimo narudžbine, pa potom krećemo u izradu, uz poštovanje ugovorenih rokova. Takav način rada donosi uspeh, sve osim toga je čist gubitak. Proizvodnja na početku dosta košta, pa ne vredi raditi i držati robu na lageru – kaže Tanasković.
Fabrika “Gepard” posluje od 1992. godine, od kada nastoji da svake sledeće godine obim proizvodnje bude veći nego u prethodnoj. Tako je u 2013. ostvaren bruto prihod od tri i po miliona evra, po kom ova firma spada među najuspešnije u Novom Sadu, ali i šire.

– Radimo korektno, kupci se ne žale, a naša obuća odlazi kod najpoznatijih kupaca, kao što su „Intermedium“ iz Nemačke, „Falco“ iz Italije, ili „Memphisto“ iz Francuske. Već nekoliko godina radimo čizme za nemačku vojsku, a uskoro će naše čizme nositi i vojska Austrije. Kupaca ima i na domaćem tržištu, jer pravimo namensku obuću i HTZ cipele, a otvorili smo i naše prodavnice – ističe Tanasković, i dodaje da fabrika ima dobru opremu koja se svake godine obnavlja u nameri da produktivnost bude veća, ne samo na godišnjem nivou, već i dnevno. Obućari u ovom preduzeću svakodnevno prave 300 pari cipela „Goodyear“, čija izrada zahteva 180 operacija. Zato se, kako ističe, „Gepard“ nalazi u svetskoj konkurenciji.

Po Tanaskovićevom mišljenju, snaga za oživljavanje ove grane privrede u Srbiji nalazi se samo u strukovnim udruženjima:
– Od privredne komore nemamo nikakve koristi. Od njih ne možemo da dobijemo čak ni osnovne informacije. Komore nisu opravdale svrhu svog postojanja i treba ih zatvoriti. Preduzetnicima trebaju klasteri i jaka strukovna udruženja – naglašava Tanasković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор