Srpska gejming industrija prihodovala u 2018. skoro 100 mil. €

Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) napravila je prvi zvanični izveštaj o gejming industriji u našoj zemlji, u kojem se procenjuje da se ukupan prihod u ovoj oblasti u 2018. godini kretao između 50 i 100 miliona eura.

Gejming industrija svuda u svetu raste velikom brzinom, meri se desetinama milijardi dolara i već je prevazišla muzičku, TV i filmsku industriju. Iako naša zemlja u ovoj oblasti može da konkuriše na svetskoj sceni, zvaničnih podataka o prihodima gejming industrije u Srbiji do sada nije bilo, piše Danas.

– Prošle godine u Srbiji je napravljeno više od 70 video igara. Najjači centri su Beograd i Novi Sad, a procenjuje se da je u toj industriji zaposleno više od 1.500 ljudi. Ovo je samo prvi korak ka dobijanju što jasnije i preciznije slike o stanju u srpskoj gejming indsutriji – rekao je Nikola Čavić, predsednik SGA na predstavljanju izveštana prošle sedmice u ICT habu.

Prema njegovim rečima, većina onih koji se bave gejming indsutrijom raspolaže budžetom za razvoj video igara manjim od 100.000 eura, dok kod 18 procenata njih budžet prevazilazi pet miliona eura. Jedan od lidera u oblasti gejminga je kompanija Nordeus koja je, kako je rekao, uspela da dostigne svetski uspeh zahavljujući razvoju samo jedne video igre.

Prvi čovek Asocijacije industrije video igara Srbije je objasnio da glavni cilj u ovoj oblasti predstavlja pozicioniranje naše zemlje na svetskoj gejmig mapi, a da bi se to i postiglo i išlo u korak sa svetom u kojem gejming industrija raste rapidno, neophodno je, naglasio je Čavić, reformisati obrazovanje, osnovati fondacije za razvoj startapova i obezbediti finansijsku pomoć institucija i države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор