Srbija vraća imovinu folksdojčera!

Zahteve za vraćanje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata Agenciji za restituciju je, pored državljana Srbije, podnelo i 1.157 potomaka vojvođanskih švaba ili folksdojčera, koji su danas uglavnom državljani Austrije i Nemačke.

Prema podacima Agencije, od austrijskih državljana do sada je stiglo 564 zahteva za vraćanje imovine, a od nemačkih 593. Za vraćanje imovine austrijskim državljanima doneto je 75 rešenja za 13 poslovnih prostora, 2 stana i 3 zgrade, što je ukupno 18 objekata površine 2.440 kvadratnih metara. Bivšim vlasnicima i zakonitim naslednicima do sada je vraćen i 891 kvadratni metar neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 482 hektara poljoprivrednog, kao i 0,25 hektara šuma i šumskog zemljišta, prenosi novosadski Dnevnik.

Agencija je do sada donela i 67 rešenja o vraćaju nemačkim državljanima oduzete imovine, ili 28 poslovnih prostora, 3 stana i 9 zgrada, što je ukupno 40 objekata površine 2.171 kvadratnih metara. Nemcima je vraćeno i 187 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 376 hektara poljoprivrednog zemljišta i 2,1 hektar šuma.

Prema rečima direktora Strahinje Sekulića, Agencija za restituciju je donela nekoliko desetina odluka kojima se odbija vraćanje imovine bivšim okupatorima, jer sudska rehabilitacija ne podrazumeva i vraćanje imovine, a motiv rehabilitacije i motiv restitucije nisu isti.

– Restitucija se odnosi na imovinu, a rehabilitacijom se poništava neka osuda koja nije bila u skladu sa tamošnjim zakonima ili u skladu sa civilizacijskim standrdima. Agencija ne vraća imovinu okupacionim snagama, ali vraća pripadnicima nemačke nacionalne manjine koji nisu učestovali u okupacionim snagama, niti su vršili ratne zločine – objasnio je Sekulić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор