Srbija ponovo ograničila cene strateških proizvoda

Vlada Srbije je usvojila izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, kojom se ograničenje cene ovog proizvoda produžava za još 90 dana, kako bi se sprečili veći poremećaji i očuvao životni standard građana.

Iz istog razloga, vlada je i trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produžila do kraja godine, a do tada je produžila i važenje Odluke o privremenom smanjenju za 10 posto iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

„Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa, vlada je donela odluku o produženju privremene zabrane izvoza i iznošenja ove robe. Odluka, koja će se primenjivati od 1. decembra 2022. godine, trajaće mesec dana“, navodi se na sajtu vlade.

Pored toga, vlada je usvojila i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590, kojom je ona produžena za još sedam dana, prenosi eKapija.

„U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu, Vlada Srbije donela je odluku o produženju zabrane izvoza ove robe, koja će se primenjivati od 1. decembra i trajati narednih mesec dana“, dodaje se u obrazloženju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор