Skupa „digitalna transformacija“ Komercbanke

Troškovi restrukturiranja druge najveće nemačke banke, „Komercbanke“, uticali su na pad njenih poslovnih rezultata u drugom kvartalu ove godine i neto gubitak od 637 miliona eura, u odnosu na neto profit od 215 miliona u istom periodu prošle godine.

Na rezultat Komercbanke u drugom tromesečju uticali su troškovi smanjenja broja radnih mesta od oko 807 miliona eura, što je posledica nove strategije „digitalne transformacije“ za modernizaciju poslovanja, prenosi agencija „Frans pres“.

Istovremeno, operativna, ili dobit iz osnovne delatnosti, bila je na nivou od 183 miliona eura, dok je prihod iznosio oko 2,1 milijarde eura. Do kraja godine grupa ima za cilj da nastavi implementaciju plana nazvanog „Komercbanka 4.0“ i očekuje da će uspeti da ostvari dobit na nivou cele godine.

U planu banke je da digitalizuje oko 80 posto internih procesa u naredne tri godine, da otvori onlajn platformu za potrošačke kredite i produbi odnose sektora „FinTech“ (finansijske tehnologije) sa brzo-rastućim internet startapovima.

– Tokom dve tranzicione godine, 2017. i 2018., postavljamo temelje za održivu veću profitabilnost – objasnio je glavni izvršni direktor Komercbanke Martin Zilke.

Komercbanka za ovu godinu predviđa „mali pozitivan“ neto rezultat, kojem će sa oko 390 miliona eura doprineti prodaja imovine u drugom tromesečju, ali i revaloriziracija nekih drugih sredstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор