Sigurnost Vindousa 7 Vlada Nemačke plaća 886.000 $

Majkrosoft je 14. januara poslednji put ažurirao Vindous 7, zbog čega će Vlada Nemačke, koja je nastavila da ga koristi, sada morati da plati 886.000 dolara za bezbednosne ispravke nastale usled ranjivosti ili grešaka u ovom operativnom sistemu.

Naime, od 14. januara sve kompanije koje su nastavile da koriste Vindous 7 sada moraju da kupe „Ekstended sekjuriti apdejts“ licencu, jer im američki gigant više neće osiguravati bezbednosne ispravke za ranjivost ili greške u operativnom sistemu, a jedan od korisnika koji se našao na udaru nove strategije Majkrosofta je i vlada Nemačke.

Prema pisanju nemačkih medija, vlada ove zemlje još ima 33.000 radnih stranica na Vindousu 7, pa će za nastavak ažuriranja produžene podrške morati da plati Majkrosoftu popriličnu svotu novca za svaki uređaj, a cena će zavisiti od toga koja se verzija Vindous 7 koristi. Tokom prve godine svi koji budu i dalje koristili ovaj operativni sistem moraće da plate 25 dolara po uređaju, a svake naredne godine cifra se udvostručuje.

Korišćenje Vinodusa 7 nakon ukidanja podrške previše je rizično, posebno za kompanije, jer ih to potencijalno ostavlja otvorenim za pretnje, pa bi ih prelazak na operativni sistem Vindous10 svakako manje koštalo. Nemački list Handelsblat navodi da je vlada ove zemlje započela proces prelaska na Vindous 10 još 2018. godine, ali nije bila u stanju da na vreme nadogradi svaku radnu stranicu, što znači da 20.000 od 85.000 uređaja u Berlinu i dalje koristi Vindous 7.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор