Sa Kosova u inostrtanstvo preko Beograda

made-in-germany-rs-beogradski-aerodrom

Po postignutom sporazumu koji bi trebalo da bude sproveden u naredna dva meseca, građani Kosova moći će da koriste aerodrom u Beogradu za putovanja u inostranstvo, a to pravo oni će ostvarivati na osnovu privremenih putnih dokumenata.

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su dogovor o slobodnom kretanju, koji se osim na pet graničnih prelaza između Srbije i Mađarske i Hrvatske, odnosi i na međunarodni aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu. U saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton hvali se postizanje ovog sporazuma, ali se ne navode njegovi detalji, a članovi radnih grupa Beograda i Prištine nakon sastanka održanog u Briselu nisu se obraćali javnosti, prenose srpski mediji.

Ovakav sporazum predstavlja značajan korak ka uspostavljanju redovnog aviosaobraćaja između Beograda i Prištine. Sa početkom njegove primene otvoriće se mogućnost da neka aviokompanija uspostavi i redovnu liniju sa Kosovom, u skladu sa komercijalnim interesima. Kosovska aviokompanija „Belle Air“ nedavno je bankrotirala, nakon čega je prištinski aerodrom, uprkos ogromnom potencijalu, počeo da beleži pad broja putnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор