Rekordni rezultazi poslovanja Vorwerk & Sohn u Srbiji

Nemačka kompanija Vorwerk & Sohn, koja u tri svoje firme u Industrijskoj zoni u Preljini kod Čačka zapošljva preko 900 radnika, i u ovoj godini nastavlja da kontinuirano povećava obim proizvodnje i ostvaruje nove rekorde.

Vorwerk & Sohn grupacija posluje u Srbiji preko tri svoje kompanije – Vorwerk Autotec, Vorwerk Drivetec i Eldisy. U 2023. godini zabeležila je rekordan izvoz proizvoda u vrednosti od približno 100 miliona eura, uz međugodišnji rast prodaje za oko 20%, a poslovnih prihoda za 26%. U prethodnoj godini Vorwerk & Sohn je u budžet Republike Srbije uplatio približno 4,6 miliona eura.

– Nastojimo da svojim primerom i konstantnim ulaganjem u sisteme i opremu doprinesemo očuvanju životne sredine. Kroz obuke razvijamo svest zaposlenih da je svaki pojedinac ključan faktor u njenoj zaštiti. U prethodnih nekoliko godina smo investirali u postrojenje za preradu otpadnih voda, a u 2024. imamo u planu 2,6 miliona eura ulaganja u izgradnju solarne elektrane. U ovoj godini planiramo i proširenje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih kolega – navodi Nenad Medenica, direktor tri kompanije Vorwerk & Sohn grupacije u Srbiji.

U Vorverkovoj fabrici u Čačku proizvode se uglavnom gumeni lageri, spone, upravljačka ramena i drugi delovi za trap vozila, kao i kompleksni zaptivni elementi od plastike i gume, koji se izvoze na tržišta širom sveta. Zaposleni u ovoj fabrici posvećeno i odgovorno obavljaju poslove na brojnim tehnološkim procesima, kao i poslove upravljanja projektima, razvoja dobavljača, istraživanja i razvoja, kažu u kompaniji.

– Ove godine planiramo dodatna zapošljavanja, sa ciljem ispunjenja proizvodnih planova i osvajanja novouvedenih tehnoloških procesa i aktivnosti. Od maja zapošljavamo nove inženjere u Odeljenju za istraživanje i razvoj, koje radi za potrebe čitave grupacije. Kako firma nastavlja da raste, tako se otvara prostor za lični napredak svih kolega. Zaposleni imaju priliku da uče o novim sistemima, standardima i tehnologijama, i podele znanja i iskustva sa kolegama iz drugih fabrika, kao i sa kolegama iz centrale u Nemačkoj. Takođe, zaposleni mogu da promene radnu poziciju u firmi, ukoliko je to u skladu za ličnim željama – poručio je menadžer službe za ljudske resurse Ivan Koprivica.

Poslovnu grupaciju Vorwerk & Sohn osnovao je 1827. godine Johan Peter Vorwerk, u nemačkom gradu Vupertalu, a proizvodnja proizvoda od gume počela je 1897. godine. Kompanija danas zapošljava više od 5.000 radnika i posluje u deset zemalja na tri kontinenta, a u poslovnom sistemu ima 15 fabrika koje godišnje proizvedu više od 700 miliona autodelova.

Vorwerk & Sohn proizvedene komponente isporučuje vodećim svetskim proizvođačima vozila poput BMW-a, Volkswagena, Porschea, Audija, Škode, Mercedesa, Tesle i Forda. Takođe, Vorwerk-ovi kupci su i poznate tehnološke kompanije ZF, TRW, ThyssenKrupp i Continental, prenosi eKapija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор