Prvu 5G baznu stanicu Telenor pokrenuo u Beogradu

Prva probna 5G bazna stanica u Srbiji puštena je u rad u petak u Naučno-tehnološkom parku Beograd, a za početak će moći da je koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

Prema rečima generalnog direktora Telenora u Srbiji, Majka Mišela, ova usluga će za oko godinu dana biti dostupna svim građanima Srbije. Kako je istakao, peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

– Delimo viziju Srbije kao regionalnog lidera u razvoju digitalne ekonomije i inovacija. 5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za njenu komercijalnu upotrebu. Stoga pozivamo kompanije iz zemlje i regiona da iskoriste to što na raspolaganju imaju 5G okruženje, kao i da već od danas počnu da razvijaju svoja poslovna rešenja za budućnost – poručio je Mišel.

5G tehnologija donosi velike brzine i transformaciju u industriji, upravljanju automobilima i saobraćaju, kao i u razvoju različitih vrsta senzora. Kako je istakao dekan Elektrotehničkog fakulteta, dr Milo Tomašević, front nove tehnološke generacije, koji je stigao do Srbije pre nego što je to bilo očekivano, ima potencijal da bude značajan generator razvoja digitalnih i pratećih industrija.

– Elektrotehnički fakultet i Telenor odavno sarađuju, pa zato mi, kao jedan od prvih partnera na ovom projektu, pružamo punu podršku i trudićemo se da kroz angažovanje i eksperimentisanje naših istraživača i studenata damo doprinos u kreiranju novih rešenja – rekao je Tomašević.

Za razliku od svih prethodnih, 5G generacija mobilne telefonije obezbeđuje daleko brži prenos podataka i odaziv mreže, što znači da ćemo u mnogim sferama primene, kao što su virtuelna i proširena realnost, za koje smo do sada morali da koristimo fiksne računare, sada moći da koristimo mobilne uređaje u pokretu.

– 5G mreža će omogućiti da se sa uređajima upravlja u realnom vremenu i da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things), koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve ovo će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenje troškova poslovanja, već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo – poručio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, doc. dr Mihailo Jovanović.

Povodom puštanja u rad 5G bazne stanice, svoja tehnološka rešenja predstavile su kompanije Novelic i DigitalWorx, članice NT parka, koje će u narednom periodu raditi na razvoju primene 5G tehnologije u svojim proizvodima.

Partner na ovom projektu je kineska kompanija Huawei, koja je vodeća na tržištu 5G mrežne opreme i terminala, te je 5G servis koji je u Beogradu pušten u rad, testiran upravo na Huawei Mate 20X telefonima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор