Profit VW-a dostigao rekordnih 11,4 mlrd. eura

U prvoj polovini ove godine nemački Folksvagen (VW) je ostvario rekordnu operativnu dobit od gotovo 11,4 milijarde eura, odnosno 8,4 milijarde nakon oporezivanja, za razliku od gubitka iz istog perioda prošle godine od preko jedne milijarde eura.

Vodeći evropski proizvođač vozila navodi da je ovakav rezultat postignut uprkos stalnim izazovima u poslovnom okruženju, poput uskih grla u snabdevanju poluprovodnicima i gubitka od oko 1,5 milijardi eura s početka godine, prenosi agencija dpa.

Prihod kompanije je u prvih šest meseci porastao za više od trećine, na preko 130 milijardi eura, podstaknut potražnjom koju su prethodno ugušili pandemija korona virusa i popusti za električna vozila, čiju kupovinu delimično finansira država. Takođe su povećane isporuke novih vozila za 28 posto, na više od 5 miliona primeraka.

Prema rečima glavnog izvršnog direktora Herberta Disa, posebno dobro je išla prodaja luksuznih automobila sa maržama većim od 10 posto. VW je povećao ciljani prinos za ovu godinu, predviđajući povrat na ulaganja pre kamata i poreza u rasponu od 6 do 7,5 posto od prometa, u odnosu na ranije procenjeni raspon od 5,5 do 7 posto. Neto likvidna sredstva VW-a su iznosila 35 milijardi eura.

Procenjuje se da će nedostatak čipova na svetskom tržištu u drugoj polovini godine usporiti rast poslovanja VW-a, nakon što je u prvoj polovini proizvedeno nekoliko stotina hiljada vozila manje nego što je to bilo planirano.

VW se nalazi u procesu restrukturiranja preduzeća koja su u sastavu grupacije, a koje sprovodi kombinujući ulaganja u električna vozila i umrežavanje s jedne strane i smanjenje troskova s druge strane. U okviru tog procesa broj zaposlenih u VW-u širom sveta je krajem prošle godine smanjen za 4 posto, na ukupno 660.000.

Automobilska kompanija Porše, koja je u sastavu VW grupe, takođe je povećala procenu svog finansijskog rezultata za ovu godinu, predviđajući da će, nakon oporezivanja, inkasirati profit između 3,4 i 4,9 milijardi eura, u odnosu na ranije očekivanih od 2,6 do 4,1 milijarde eura, dodaje nemačka agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор