Popravljeno svih 142 kilometra uništenih puteva

made-in-germany-rs-autoput-u-izgradnji

Svi državni putevi u Srbiji, koji su bili oštećeni u ovogodišnjim poplavama, ukupne dužine od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca, obnovljeni su do 1.oktobra, kao što je bilo najavljeno, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrarstrukture.

Tokom obilaska obnovljene deonice državnog puta drugog A reda Zavlaka – Krupanj, dužine 17 kilometara, ona je istakla da su do sada obnovljeni putevi na 519 lokacija, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ostalo je još da saniramo klizišta i mostove, kako je planirano do kraja godine, za šta su finansijska sredstva obezbeđena. Taj deo posla je mnogo teže završiti zato što je za to potrebno da se naprave projekti. Većina tih projekata je završena, a negde su raspisani javni pozivi po skraćenom postupku za izbor izvođača radova – rekla je Mihajlovićeva i dodala da je i većina lokalnih puteva oštećenih poplavama takođe popravljena.

Tom prilikom potpredsednica Vlade je objasnila da je Srbiji dozvoljeno da iz programa za rehabilitaciju putne mreže, za šta je predviđeno ukupno 400 miliona eura zahvaljući kreditima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, povuče oko 30 miliona eura od tog novca za obnovu putne infrastrukture oštećene u poplavama.

Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora JP „Putevi Srbije“ izjavio je da će Srbija iz IPA fondova dobiti novac za sanaciju klizišta i mostova, kao i da je ovo Javno preduzeće izdvojilo za tu namenu oko 700 do 800 miliona dinara iz sopstvenih sredstava, sa kojima će pomoći obnovu lokalnih puteva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор