Otrovani kukuruz usmrtio 19 ždralova

made-in-germany-rs-kukuruz

Na parceli na kojoj upravo niče kukuruz, u ataru Opštine Čoka, nađeno je 19 otrovanih sivih ždralova.

Ornitolog Jožef Gergelj iz Sente, predsednik „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ izjavio je za novosadski „Dnevnik“ da su dve uginule ptice raskomadale grabljivice, lisice i šakali, a da je 17 ždralova sakupljeno sa parcele, te da su alarmirane nadležne inspekcije od kojih se očekuje da u najskorije vreme preduzmu istragu.

Pretpostavlja se da su se ptice otrovale dok su iskopavale seme kukuruza tretiranog „Furadanom“, opasnim otrovnim pesticidom. Gergelj smatra da su nesavesni poljoprivrednici koristili opasan preparat za tretiranje semena kukuruza i suncokreta i u ovoj prolećnoj setvi, a i dalje ga koriste i pored toga što je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela odluku o ukidanju dozvole za promet insekticida „Furadan 35 ST“.

Prema njegovim rečima, tretiranje semena „Furadanom“ je veoma opasno i štetno za sve toplokrvne organizme i naglašava da prilikom setve svakog proleća strada puno divljači, naočito fazana i divljih pataka. On podseća na nedavno uginuće više od 20 jedinki strogo zaštićene vrste orla belorepana, koje je prouzrokovano upravo pomenutim insekticidom. Ovaj preparat za tretiranje semena sadrži izuzetno toksičnu materiju karbofuran koji je poguban po zaštićene retke ptice i drugu divljač.

– Za 25 godina koliko ptičarim nisam doživeo ovako stravičan prizor na kakav sam naišao na parceli od stotinak hektara, na kojoj niče kukuruz, gde je najverovatnije otrov pokosio ptice. Čekamo da poljoprivredni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine izvrše uviđaj na terenu, mada se još ne zna čija je parcela na kojoj su stradali ždralovi. Ukoliko se potvrdi da je po sredi trovanje „Furadanom“, to će biti osnova za podnošenje krivične prijave zbog uništavanja strogo zaštićenih prirodnih dobara, jer su sivi ždralovi zaštićena vrsta ptica – objašnjava Gergelj i navodi kako je među uginulim ždralovima pronađen i jedan odrasli prstenovani primerak iz Finske.

Nedavni pomor orlova belorepana i rešenje Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od pre dva meseca, da se ovaj opasni insekticid povuče iz prometa i zabrani njegova dalja primena, kao da nisu bili dovoljna opomena. Na osnovu donetog rešenja, povlačenje preparata treba da se završi do kraja juna ove godine, međutim sa njegovim korišćenjem je nastavljeno i tokom prolećne setve, iako do „Furadana“ poljoprivrednici dolaze preko ilegalnog tržišta.

Ždralovi su krupne ptice sa rasponom krila oko 130 centrimetara. Tokom preleta naše zemlje više stotina hiljada ždralova zadržava se kod nas nedelju ili dve, od kraja februara. Protekla zima bila je blaga, pa su se ždralovi ovoga puta masovno zadržali na lokalitetu „Slanih kopova“ kod Novog Bečeja, gde su ljubitelji ptica izbrojali oko 14.000 jedinki na prezimljavanju. Iz Sredozemlja i sa severa Afrike ždralovi se vraćaju na sever Evrope u Skandinaviju, gde u maju mogu mirno da se gnezde u tamošnjim velikim močvarama. U Srbiji se kraće zadržavaju prilikom seobe, gde na žalost, zbog nebrige i stradaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор