Ogorčeni leskovački poljoprivrednici ponovo besplatno dele paradajz

Nakon što su prošlog četvrtka besplatno delili paradajz u znak protesta zbog niske cene koja se na veliko kretala oko 10 dinara, poljoprivrednici iz Jablaničkog okruga najavljuju da će sutra opet besplatno deliti paradajz u centru Leskovca, pri čemu će, kako kažu, tražiti naknadu štete koju su pretrpeli.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su odmah nakon prvog protesta otišli u Leskovac kako bi tamošnjih poljoprivrednicima obećali veću cenu paradajza, kao i da će izvoz konačno krenuti. Cena ovog povrća poslednjih dana varira između 15 i 20 dinara na veliko, zbog čega su povrtari odlučili da ga sutra od 10 sati ponovo za džabe dele građanima ispred poznatih trgovinskih lanaca.

– Sutra ćemo deliti paradajz, jer tražimo naknadu štete koju smo pretrpeli. Ja nisam bio na tom sastanku i ne znam sve detalje, ali znam da smo mi za ovu godinu u velikom gubitku. Možda će posle sutrašnje podele u Leskovac i okolini doći još neko ko možda može da nam pomogne – izjavio je za Južne vesti jedan poljoprivrednik iz sela Cekavica.

Inače, nekoliko tona paradajza je u prošli četvrtak za oko 30 minuta podeljeno građanima koji su sami prilazili i punili svoje cegere i kese. Poljoprivrednici su tada poručili da bi cena sa kojom bi uspeli da pokriju troškove proizvodnje, ali i nešto zaradili, trebalo da iznosi oko 50 do 60 dinara.

Nevezano za otkupnu cenu na veliko, maloprodajna cena paradajza u prodavnicama i dalje je oko 100 dinara, zbog čega su leskovački povrtari rešili da besplatno podele svoj rod istovremeno organizujući protest upravo ispred nekih od tih prodavnica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор