Krkljanac na otvaranju Lidlovih prodavnica

Nemački diskontni trgovinski lanac „Lidl“ danas je tačno u 8 sati otvorio prvih 16 maloprodajnih objekata u Srbiji. Interesovanje kupaca ne jenjava celog dana, a redovi su, kako još uvek javljaju reporteri, čak i duži nego rano jutros.

Kupci izlaze iz Lidla noseći gomile kesa, tvrdeći da su zadovoljni. Međutim, društvene mreže su danas preplavljene fotografijama i snimcima sa otvaranja prodavnica u Srbiji. U onoj u Leskovcu zamalo je izbila tuča zbog opšte otimačine oko piletine koja košta svega 120 dinara i koja je odmah planula sa rafova. Kupci, takođe, masovno kupuju i meleveno svinjsko meso po ceni od 300 dinara, a veliko interesovanje vlada i za bananama, čija cena iznosi 60 dianra po kilogramu.

Pored Beograda, vrata Lidlovih prodavnica od danas su otvorena i u Boru, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Smederevu, Subotici, Somboru, Užicu, Šapcu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Iz kompanije najavljuju da će do kraja godine biti otvoreno još sedam diskonta, i to u Vršcu, Inđiji, Pančevu, Kikindi, Kruševcu i Jagodini, kao i na još jednoj lokaciji u glavnom gradu.

Lidl je danas najveći diskontni trgovinski lanac u Evropi. Deo je „Schwarz“ (Švarc) grupacije, čije je sedište u Nekarsulmu u Nemačkoj. Inače, prvu prodavnicu Lidl je otvorio 1973. godine u gradu Ludvigshafenu, a već krajem 80-ih godina prošlog veka imao je više od 600 marketa samo na području tadašnje Zapadne Nemačke.

Veliko, novo tržište za Lidl, otvara se 1989. godine padom Berlinskog zida i ujedinjenjem dve Nemačke. Do danas Lidl se proširio na 27 zemalja Evrope i SAD, a njegova mreža broji više od 10.500 savremenih diskonta u kojima radi oko 260.000 ljudi. Svoje proizvode Lidl skladišti u više od 150 logističkih centara širom sveta.

Prema podacima međunarodne grupe za analizu tržišta “LZ Retailytics”-a, Švarc grupa (brendovi „Kaufland“ i Lidl), kao najveći evropski maloprodajni lanac prehrambenih proizvoda, u fiskalnoj 2017. godini ostvarila je prodaju od ukupno 96,9 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор