Novi konkurs za seoske kuće u Vojvodini

made-in-germany-rs-njiva-sa-kucom

Objavljen je novi konkurs za dodelu novca bračnim i vanbračnim parovima iz Vojvodine za kupovinu seoskih kuća, a ukupan iznos fonda je 68 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

– Konkurs je šansa za mlade ljude koji nemaju dobre izglede za rešavanje stambenog pitanja u gradu. To je podsticaj za korišćenje potencijala sela i napuštenih kuća kao razvojne šanse u Vojvodini i celoj Srbiji. I ovaj konkurs se sprovodi preko Zavoda za ravnopravnost polova i raspisan je sa ciljem prelaska parova iz grada u selo ili njihovog ostanka na selu. Uspeh prošlogodišnjeg konkursa obavezuje nas da ga i ove godine ponovimo, te da bude uvršten kao stalna aktivnost Pokrajinske Vlade i Sekretarijata. Veliko interesovanje javnosti i medija za ovu aktivnost doprinelo je umnogome afirmaciji samog konkursa – objasnio je potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, prenosi novosadski “Dnevnik”.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, supružnicima i vanbračnim partnerima sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu, odnosno suvlasništvu, okrenut je ka podsticanju razvoja ruralnih sredina, oživljavanju i podmlađivanju vojvođanskih sela dolaskom dece i povećanjem nataliteta. Na ovaj način se nastoji da se poboljša demografska struktura ruralnih sredina, kao preduslov za pokretanje privrednih aktivnosti i povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti.

Učesnici konkursa mogu biti supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života, koji zajedno mogu da konkurišu samo sa jednom prijavom, a ukupna visina dodeljenih sredstava ne može biti veća od milion dinara. Konkurs traje do 10. septembra 2015. godine i objavljen u dnevnom listu “Dnevnik” i na internet prezentacijama Pokrajinske vlade, Sekretarijata i Zavoda za ravnopravnost polova koji i ove godine sprovodi konkurs.

– Očekujemo veliki broj prijava, a poučeni iskustvom i potkovani znanjem stečenim iz prethodnog konkursa, predmeti će se obrađivati uporedo, kako bi svi učesnici dobili na vremenu. Najveća novina za buduće aplikante je specifično bodovanje po stepenu stručne spreme, kao i veliki broj bodova koji par može ostvariti ponaosob ukoliko imaju prebivalište u gradu ili u opštinskom sedištu – istakla je Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast rodne ravnopravnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор