Novi električni VW ID.7 konkurent Teslinom modelu 3

Nemački proizvođač motornih vozila Volkswagen započeo je u fabrici u Emdenu serijsku proizvodnju nove električne limuzine ID.7, koju je predstavio kao konkurenta Teslinom Modelu 3 , prenosi agencija DPA.

– Ovo je važna prekretnica u našem poslovanju, jer sa proizvodnjom ID.7 dostižemo sledeći nivo u elektromobilnosti. Već 2026. imaćemo najširi portfolio električnih vozila u auto-industriji – najavio je u šef Folksvagen brenda Tomas Šefer prilikom zvaničnog početka proizvodnje nove limuzine na struju.

Svojom novom limuzinom, sa elektromotorom od 204 KS, baterijom kapaciteta 77 kWh i dometom do 700 kilometara, koja je predstavljena još u aprilu, VW želi da proširi svoju električnu ID seriju. Model ID.7 pokriva višu srednju klasu, nakon što je kompanija započela ovu seriju čisto električnih vozila sa modelima kao što su kompaktni automobil ID.3 i mali SUV ID.4.

Za proizvodnju električnih automobila, 2020. je izvršena prenamena fabrike u Emdenu, a kompanija je u taj poduhvat uložila više od milijardu eura. Emdenska fabrika sada je postala glavna za proizvodnju novog ID.7, koji će se takođe proizvoditi i u Kini.

Trenutno sa proizvodne trake silazi samo nekoliko desetina ID.7 dnevno, zbog nedavnog opšteg pada potražnje za električnim automobilima, ali bi sada proizvodnja trebalo da se poveća, da bi do 2024. dnevna proizvodnja trebalo da dostigne između 200 i 300 primeraka.

Inače, Volkswagen u Emdenu trenutno proizvodi oko 800 automobila dnevno, uključujući oko 300 električnih, a u fabrici radi oko 8.000 zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор