Niko neće da radi kao pastir, iako je plata 400 €

made-in-germany-rs-pastir

U Srbiji, na Pešterskoj visoravni čobanima se nudi plata od 400 eura, uz to i stan i hrana, međutim niko neće da radi ovaj posao. Nema zainteresovanih ni u Crnoj Gori, Albaniji, Bugarskoj ili Rumuniji. Posmatrano sa druge strane, mladi iz ovog kraja pre bi radili kao konobari za 150 eura u novom Pazaru, pišu „Večernje novosti“.

Dok na evidenciji Službe zapošljavanja u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru hiljade mladih čeka na posao, stočari na Pešteru nikako ne mogu da pronađu pastire, pa dok ih traže po Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, stoku čuvaju deca i starci.

Stado Ifeta Destanovića iz Leskove na Pešteru broji 60 rasnih krava, 250 ovaca i više od 300 jagnjadi. Ovaj uspešni stočar mogao bi odmah da udvostruči svoj stočni fond samo kad bi pronašao bar dva ili tri pastira da mu čuvaju stado za dobru platu.

– Spreman sam da čobaninu dam platu od 300 do 400 eura, da ga osiguram i obezbedim mu stan i hranu. Kome god sam ponudio ovaj posao odmah me je odbio, a neki su mi još i zamerili što im nudim da čuvaju ovce, valjda misleći da je to ponižavajući posao. Pokušavao sam da dovedem čobane iz Albanije, Crne Gore, Rumunije ili Bugarske, ali nije išlo. Sam posao čobanina nije težak i može da se obavlja uz tranzistor i novine. Evo, moj sin Mirfan ima samo 12 godina, a čuva 60 krava, dok druga deca čuvaju ovce. Uz stado su i kada idu u školu, jer drugog izbora nemamo. Često su čobani i starci od 80 i više godina, jer je mladih sve manje. Zbog toga nam se smanjuje i stočni fond i ceo kraj stagnira, a mogli bismo da budemo „mala Australija“ i da zdravom hranom iz netaknute prirode snabdevamo Evropu – žali se uzorni domaćin Ifet.

Sead Bajramović, direktor novoformirane Zemljoradničke zadruge „Pešterska visoravan“, sa sedištem u Karajukića Bunarima, kaže da njegova porodična farma u obližnjem selu Dolići broji 500 ovaca i više od stotinu goveda.

– U farmu ulažemo novac koji smo zaradili baveći se građevinom u Rusiji, a cilj nam je da imamo bar 5.000 ovaca i najmanje 1.000 krava. Pašnjaka, hvala bogu, imamo dovoljno, objekte nije teško izgraditi, imamo i dovoljno novca za nabavku novih grla, ali je radnike-čobane, bez kojih nema pravog pešterskog stočarstva, ma koliko da im ponudite platu, nemoguće naći. Mladi ljudi radije se odlučuju da u Novom Pazaru rade kao konobari za 150 eura, nego da čuvaju ovce za trostruko veću platu – objašnjava Bajramović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

11 Komentara
 1. trazim poso na farmama ilia sezonski poso 0640306715

 2. Trazim sezonski posao cuvanja ovaca 0346716090

 3. tražim fizički posao, jednodnevni, višednevni, ne biram, u nišu i okolini. 061 190 17 76, nenad.

 4. Tražim posao na farmi ovaca, koza. Višegodišnje iskustvo u odgajanju, prevenciji i pravljenju sireva. Tel. 065-5545515 Ika

 5. Trazim posao na farmama da se cuvajuiprehranjuju ,ovce,krave,koze ako je potrebno i celu godinu ,za svoj posao sam veoma odgovoran ,i maksimalno bicu pozrtvovan.Imam 65 god ,veoma sam pokretljiv ,zdrav tako damogu velika stadaovaca, krava i bilo koje stoke da hranim i cuvam . Za sve ovo sto sam naveo odgovorno tvrdim dacu se maksimalno zalagati i smatram da ce vlasnici biti prezadovoljni .Ako vam je potreban pastir ,radnik ,i svu pomoc u domacinstvu ,pozovite me na tel.0643367096 .Unapred zahvalan .

 6. trazim posao na farmi imam visestruko iskustvo broj tel 061903826

 7. podigni platu na 500 evra i odma dolazim

 8. trazim poso u poljoprivredi sve radim radio bih dnevnicom 1500 dinara

 9. ponudite platu 800 evra i necete imati problema sa pronalazenjem pastira.

 10. Radio bi kao pastir u selu leskove na Pesteru.Nenad
  Broj telefona(064 5042297)…

 11. Trazim posao na farmama u inostranstranstvu ili u Srbiji, okolina Beograda . Iskustvo !
  063 74 904 74

Оставите одговор