Nemcima iz Kanade stiže turbina za Severni tok 1

Remontovana Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 poslata je iz pogona za održavanje u Kanadi avionom za Nemačku, nakon čega će biti otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem do 24. jula, navodi list Komersant.

Turbina za gasovod, kojim se ruski gas direktno transposrtuje do Nemančke preko Baltičkog mora, trebalo bi da bude puštena u rad početkom avgusta, s obzirom na to da je potrebno neko vreme za njeno postavljanje. Na ovu temu, redakcija ruskog dnevnog lista nije uspela da dobije komentar ni od kompanije Siemens Enerdži, a ni od Gasproma.

Inače, posle brojnih zahteva Nemačke, Kanada je 9. jula ipak odlučila da vrati popravljenu Siemensovu turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Rusiji. Evropska komisija je uvrdila da ovim potezom neće biti prekršene sankcije EU, jer njima nije obuhvaćena oprema za transport gasa.

Povodom vraćanja turbine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poručio kanadskom premijeru Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju takva odluka neprihvatljiva jer bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

U noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da je u nedelju razgovarao sa Trudoom i zahvalio mu se na velikoj odbrambenoj podršci, ali da je posebno naglasio da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom Severnog toka, prenosi agencija Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор