Nemci se spremaju za epidemiju i prave zalihe

Zbog širenja korona virusa sve više građana Nemačke kupuje velike količine namirnica, iako političari i novinari u toj zemlji upozoravaju na preterane reakcije. Kao i više od 50 drugih zemalja širom sveta, i Nemačka je na pragu epidemije korona virusa, pa su građani već počeli da se pripremaju za slučaj da možda neće smeti da izlaze iz kuće.

Iako su veliki trgovinski lanci saopštili da ne primećuju tendenciju većih kupovina, portparolka REWE grupe, Kristina Šuc, u petak je izjavila da se širom zemlje primećuje drugačije ponašanje u kupovini, posebno hrane i konzervirane hrane. U Lidlu takođe potvrđuju ovaj trend i kažu da se kupuju namirnice sa dugim rokom trajnja, konzervirana roba i testenine, ali i toaletni papir i dezinfekciona sredstva, prenosi Dojče vele.

Savezna služba za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama brine o informisanju stanovništva o tome šta treba učiniti u izuzetnim slučajevima, a Savezna vlada je još pre četiri godine napravila listu proizvoda koje treba nabaviti za slučaj katastrofe. Iako ova služba poručuju da se preterano ne kupuje, ipak savetuje da bi za period od desetak dana trebalo imati oko 14 litara tečnosti po osobi nedeljno, a naročito preporučuje mineralnu vodu i voćne sokove. Od hrane se preporučuju dugotrajni proizvodi kojima nije potrebno hlađenje, uz savet da se provera rok trajanja.

Ovako temeljan pristup Nemačke dobro je prihvaćen i u inostranstvu, a mnogi komentatori u Nemačkoj na to gledaju slično, ali upozoravaju na preteranu paniku, dok naučnici i političari ističu da je u Nemačkoj još uvek mali broj inficiranih. Predsednik „Nemačkog udruženja novinara“ (DJV), Frank Uberal, kaže da su ljudima potrebne inormacije, saveti i smernice, kao i da bi novinari prilikom izveštavanja o medicinskim temama trebalo da izbegavaju neprimereno senzacionalno predstavljanje situacije, koje bi moglo izazvati neosnovani strah ili nadu među čitaocima…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор