Nemačkoj trebaju trgovci, građevinci, advokati…

U Nemačkoj je u julu potražnja za radnom snagom dostigla novi rekord, jer je broj otvorenih radnih mesta prevazišao najviši do sada zabeleženi nivo, saopštava Savezna agencija za rad.

U poređenju sa 2005. godinom, kada je ovaj indeks uveden, on je konstantno rastao od 2014. godine do danas. U julu je iznosio 238 poena, za tri poena više nego u junu i za 21 poen više u odnosu na isti mesec prethodne godine, prenose „vesti-online“.

U Nemačkoj trenutno jedva da postoji branša koja ne traži odgovarajuće radnike. Izuzev javnih službi i oblasti vaspitanja i nastave, u svim drugim oblastima potražnja za radnom snagom je porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše novih radnih mesta je u industriji, u trgovini, građevinskoj branši i uslužnim delatnostima kao što su poreski savetnici, advokati i reklamne agencije. Prema podacima Savezne agencije za rad takođe velika i potražnja za radnicima na određeno vreme.

Razlog za ovakvo stanje na tržištu rada Nemačke jeste stabilna privredna situacija koja uslovljava da radnici češće menjaju firme u potrazi za bolje plaćenim poslom, a firme u kojima su do tada radili u ovakvoj situaciji nisu u mogućnosti da odmah da nađu zamenu za njih, pa ta mesta ostaju mesecima nepopunjena u statistici.

Statistički podaci u Nemačkoj daju se zajedno sa podacima o nezaposlenosti koja u odnosu na prethodni mesec beleži blagi porast od 45.000, a u julu je iznosila 2,5 miliona, što pokazuje da je 143.000 nezaposlenih manje nego pre godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор