Nemački političari tuže ECB

made-in-germany-rs-nova-zgrada-ecb

Nemački evroskeptični političari pokrenuli su pred Ustavnim sudom Nemačke dve tužbe protiv Evropske centralne banke (ECB) zbog obimnog programa kupovine obveznica država eurozone.

Novu parnicu protiv kvantitativnog labavljenja koje sprovodi ECB pokrenuo je bivši poslanik Peter Gauvajler, inače veliki protivnik međunarodnih programa za pomoć Grčkoj. On je izjavio da ECB „nema pravo da aktivno stvara inflaciju kroz obimne monetarne intervencije“.

Drugu tužbu je podneo Savez za napredak i obnovu (ALFA) na čelu sa Berndom Lukeom, bivšim liderom antievopske partije Alternativa za Nemačku. On smatra da ekstremno niske kamatne stope u ECB smanjuju povrat štedišama, čime oni zapravo finansiraju javni dug Grčke i drugih posrnulih zemalja eurozone, javlja agencija “Frans pres”.

ECB je u martu lansirala šemu otkupa obveznica država evrozone vrednu 1.100 milijardi eura, odnosno 60 milijardi eura mesečno do septembra 2016. godine, u cilju podsticanja inflacije koja je u septembru usporila na minus 0,1 posto. Iako pad cena predstavlja dobru vest za potrošače, on može dovesti do vrtloga pada tražnje i rasta broja otkaza, budući da kupci odlažu kupovinu u očekivanju da cene dodatno padnu.

Potez ECB je u junu dobio podršku, kada je Evropski sud pravde presudio da je šema kupovine obveznica legalna, a nakon što su evroskeptici iz Nemačke tužili banku zbog direktnih monetarnih transakcija (OMT), odnosno neograničene kupovine obveznica zemalja eurozone koje su imale problema sa finansiranjem, uz uslov da zemlje pokrenu reforme.

Podnosioci aktuelnih tužbi navode da ovakva aktivnost ECB može naneti gubitke kako samoj banci, tako i članicama eurozone, kao što je Nemačka, i ističu da program OMT iskače iz okvira nadležnosti ECB i krši zabranu monetarnog finansiranja vlada.

– ECB se ponaša kao Centralni komitet, koji se preselio iz Moskve u Frankfurt. Oni misle da mogu da rade šta hoće sa novcem građana. U parlamentarnim demokratijama građani odlučuju o novcu poreskih obveznika“ – objasnio je ranije Gauvajler za agenciju “Rojters”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор