Nemački automobilski sektor postaje ugljenično neutralan do 2050.

Nemačka auto-industrija je usvojila ciljeve Evropske unije o emisiji ugljen-dioksida, te planira da do 2050. godine postane ugljenično neutralna, za šta je potreban angažman svih nivoa vlasti, kao i dobavljača energije, navodi nemačko udruženje auto-industrije (VDA).

Ovu odluku su doneli u sredu izvršni direktori VDA, čiji su članovi čelnici vodećih nemačkih automobilskih kompanija. Oni su se dogovorili da će strategiju kreirati same kompanije, među kojima su i brendovi kao što su Audi, BMW, Mercedes i Volkswagen.

“Ovo je dobro za Nemačku kao proizvodnu lokaciju, budući da je takmičenje u idejama i uspešnosti ojačalo nemačku industriju, posebno automobilsku“, saopštili su iz VDA, a prenosi agencija Hina.

Čelnici automobilskih kompanija su naglasili da su otvoreni za sva napredna tehnička rešenja, uključujući automobile čiji pogon koristi struju iz obnovljivih izvora energije, klasične automobile sa efikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i motore koji koriste sintetička goriva i vodonik.

Naime, u udruženju prognoziraju da će moderni motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti veoma važni za postizanje ekoloških ciljeva, ali su istovremeno apelovali zatraživši ubrzanu izgradnju mreže punionica za električne automobile, kako u Nemačkoj, tako i širom Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор