Nemačka zadovoljna zelenom obveznicom, u planu nova emisija

Budući da je prva zelena obveznica naišla na dobar odziv investitora, Nemačka planira da do kraja godine sprovede još jednu emisiju, javlja Euractiv.

U saopštenju Nemačke finansijske agencije se navodi da je od desetogodišnje zelene obveznice prikupljeno ukupno 6,5 milijardi eura, nakon što su investitori iskazali interesovanje za čak više od 33 milijarde. Prema rečima zamenika nemačkog ministra finansija Jerga Kukisa, emisijom prvih državnih zelenih obveznica napravljen je važan korak prema značajno ojačanoj ulozi Nemačke kao lokacije za održivo finansiranje.

Inače, zelene obveznice zapravo su „tvin obveznice“ emitovane uz konvencionalne državne obveznice sa sličnim rokom dospeća i stopom povraćaja. Jedistvena osobina tih vrednosnih hartija jeste da investitori mogu da ih zamene za druge, identične konvencionalne obveznice. Stručnjaci kažu da je ponuda različitih rokova dospeća dobra i da će doprineti da banke budu aktivnije na tržištu zelenih obveznica. Za Metjua Kučijaka, analitičara Mudisa, takav pristup inovativan i može da pomogne da se ublaži strah investitora oko likvidnosti zelenih obveznica.

Nemačka želi da zauzme mesto ključnog igrača u ekološkom finansiranju, a u sklopu borbe protiv klimatskih promena i 2019. je najavila emitovanje zelene obveznice u drugoj polovini 2020. godine. Pored toga, Nemačka planira da do 2023. potroši 54 milijarde eura u okviru klimatskog paketa koji uključuje uvođenje poreza na ugljenik, kako bi se do 2030. smanjila emisija štrtnih gasova sa efektima staklene bašte za 55 procenata u odnosu na nivo iz 1990.

„Nemačka se sprema za sveobuhvatne strukurne promene na putu do održive ekonomije koja ne utiče nepovoljno na klimu. To neće doprineti samo borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, već će i povećati ukupnu inovativnu snagu i konkurentnost zemlje“, saopšteno je iz Nemačke finansijske agencije.

Evropska centralna banka nedavno je obezbedila da može da koristi svoj program kupovine obveznica za postizanje zelenih ciljeva. Prethodni emiteri zelenih obveznica u zoni eura, poput francuskih ili holandskih, bili su fokusirani na prodaju jedne dugoročne hartije na oko 20 godina i njeno povećanje tokom godina. U poslednje tri godine samo je Francuska emitovala zelene obveznice u vrednosti od oko 27 milijardi eura.

Nemačke zelene obveznice nose prinos od -0,463% ili premiju od jedan bazni poen u odnosu na konvencionalne. Vlada u Berlinu se nada da će, uz drugu planiranu emisiju, prikupiti u ovoj godini 11 milijardi eura od zelenih obveznica. Inače, na sekundarnom tržištu prinos na nemačke obveznice je pao na najniži nivo za više od nedelju dana, od -0,48%, nakon najvećeg pada na dnevnom nivou od početka juna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор