Nemačka očekuje porast nezaposlenosti

U Nemačkoj će se broj nezaposlenih ove godine povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, zbog visoke inflacije, rastućih kamata i slabe potražnje iz inostranstva, koji su usporili privredni razvoj, poručuju iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).

– Ekonomski pad je zahvatio Nemačku. Primetan je i na tržištu rada, ali se ono relativno dobro drži u odnosu na slabu privredu – izjavio je Enzo Weber iz tog Instituta.

Prema podacima Savezne agencije za rad, U Nemačkoj je u avgustu registrovano ukupno 2,7 miliona nezaposlenih, što je rekordno niska nezaposlenost. Međutim, u toj zemlji je evidentan i nedostatak radnika, posebno onih kvalifikovanih za određene poslove, a problem je prisutan i u sferi podsticanja ulaganja i razvoja infrastrukture.

Prema je Weberovom mišljenju, Nemačkoj je potreban opsežan program transformacije, s obzirom na to da se za narednu godinu predviđa porast broja nezaposlenih za još 60 hiljada, usled smanjenih mogućnosti za zapošljavanje, koje su, kako je rekao, čak i manje nego u vreme pandemije, prenosi Seebiz.

Dugoročna nezaposlenost je u Nemačkoj znatno iznad one od pre globalne zaraze. Ali bez obzira na to, broj stalno zaposlenih će rasti, kažu u Institutu i preciziraju da će u 2023. očekuju relativno skroman porast od 250.000, na ukupno 34,76 miliona. Ukoliko se njihova predviđanja i ostvare, to povećanje će biti upola manje nego u 2022. godini.

Stručnjaci IAB-a očekuju da će BDP u Nemačkoj pasti ove godine za 0,6 procenata, a iduće godine porasti za 1,1 posto, te poručuju da smanjenje inflacije predstavlja preduslov za rast zapošljavanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор