Nemačka najavljuje 14 mlrd. € godišnjeg suficita

Nemačka bi ove godine mogla da ostvari budžetski suficit od 14 milijardi eura, što bi obezbedilo dovoljno pregovaračkog prostora konzervativnom bloku kancelarke Angele Merkel u pokušaju da oformi novu koaliciju sa Slobodnim demokratama i Zelenima, piše “Špigl”.

“Snažan ekonomski rast i povećani poreski prihodi doprineli su novoj projekciji budžeta”, navodi nemački magazin i konstatuje kako se to razlikuje od ranije iznete projekcije Ministarstva finansija, iako su ekonomski instituti već predviđali rekordne budžetske suficite savezne i pokrajinskih vlada u narednim godinama, prenosi agencija „Rojters“.

Ovakva nova projekcija predstavlja dobru vest za konzervativce Merkelove, biznisu orijentisane Slobodne demokrate i ekologiji okrenute Zelene, čiji bi objedinjeni predlozi budžeta u naredne četiri godine uvećali budžetska izdvajanja za 100 milijardi eura, navodi „Špigl“ i podseća da su tri strane u četvrtak prekinule razgovore zbog neusaglašenosti po pitanju imigracija i klimatske politike.

„Ovaj suficit omogućio bi vladi da pokrije troškove istorijskog sporazuma o odlaganju nuklearnog otpada, koji su iznad 7 milijardi eura, kao i 6,7 milijardi eura troškova za migrante, bez potrebe za korišćenjem 20 milijardi eura rezervi ustanovljenih na vrhuncu migrantske krize 2015. godine“, zaključuje se u tekstu nemačkog magazina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор