„Metro“ i „Ošan“ na Krimu prelaze u ruski pravni sistem

made-in-germany-rs-metro-ag

Nemački trgovinski lanac „Metro“ i francuski „Ošan“ na Krimu, koji su bili u nadležnosti Ukrajine, preći će na ruski pravni sistem.

Kako je objasnio zamenik predsednika asocijacije „Trgovina Krima“ Vladimir Gordon, ova dva trgovinska lanca trenutno rade preregistraciju i nadaju se da će je završiti do 1. maja. On je dodao da krimske filijale ukrajinskih trgovinskih lanaca „Furšet“ i „Epicentar“ takođe prelaze na rusku pravnuu regulativu, prenosi agencija „Itar tas“.

Ovo su prve preregistracije trgovinskih lanaca i lanca brze hrane sa Krima na ruska pravna lica. Nedavno je ukrajinsko odeljenje „Mek Donaldsa“ zatvorilo svoja tri restorana na Krimu, dok se američka kompanija se nije izjasnila o njihovoj daljoj sudbini. Lanac trgovine sportskom odećom „Bosko“ takođe je zatvorio svoje objekte na Krimu, a dolazak na Krim je otkazala i španska grupacija „Inditeks“, vlasnik brendova „zara“ i „berška“.

Hipermarket „Ošan Simferopolj“ još uvek posluje pod imenom „Ošan Ukrajina“, a cene izražava u grivnama. Predstavnici „Ošan Rusija“ nisu mogli da komentarišu kada će prodavnice na Krimu biti preregistrovane.

Dva trgovinska centra „Metro keš end keri“ u Sevastopolju i Simferopolju već rade na ime ruskog „Ritejl properti 5“ koji pripada nemačkoj „Metro grupi“, registrovanoj u Moskvi 2013. godine. U „Metrou“ su objasnili da se krimske prodavnice nalaze pod upravom posebno registrovane kompanije, međutim nisu precizirali da li su one integrisane u rusku mrežu. Kako je javio dopisnik agencije „Itar tas“, simferopoljski „Metro“ je praktično prazan, jer je u toku totalna rasprodaja, pa narod robu kupuje u velikim količinama.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Krima ranije je najavilo da će u trgovinskim centrima „Metro“ u Simferopolju i Sevastopolju rasprodati „robu ukrajinskih proizvođača“, kako bi se obezbedilo mesto za novu robu. Početkom aprila „Metro keš end keri“ privremeno je zatvorio dve svoje prodavnice na Krimu „zbog popisa“, a otvorio ih je posle tri dana sa informacijama o popustima na sve, javili su posetioci tih megamarketa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор