Lideri G7 dogovorili da mobilišu sva sredstva

made-in-germany-rs-g7

Premijeri sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) dogovorili su se na skupu u Japanu da mobilišu sva svoja ekonomska sredstva kako bi se sprečila nova kriza svetske ekonomije.

Predsednik Vlade Japana Šinzo Abe je izjavio kako obećanje svetskih lidera da će koristiti sva monetarna, fiskalna i strukturalna sredstva, predstavlja odobrenje njegove strategije “Abenomiks” za oživljavanje japanskog privrednog rasta.

– Dogovorili smo se da mobilišemo sva naša sredstva i ispalimo tri “strele” – monetarne, fiskalne i strukturalne reformske mere. Lansiraćemo Abenomiks u svet. Japan će uložiti najveći napor da sarađuje i preuzme vođstvo, da mobilišući sva moguća sredstva pokrene motor Abenomiksa, kako bi se izbegla opasnost od upadanja svetske ekonomije u krizu – rekao je japanski premijer.

U nekoliko dodatnih akcionih planova i zajedničkoj deklaraciji, lideri G7 ističu da je rast svetske ekonomije najveći prioritet, zbog čega će biti iskorišćena sva sredstva političke ekonomije, prenosi agencija “Beta”.

Kao teme dvodnevnog samita članica G7, pred liderima SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke našli su se i borba protiv terorizma i nasilnog ekstrmizma, izbeglička kriza, korupcija, izlazak Velike Britanije iz EU, kao i teritorijalni sporovi u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор