Licitacija za „Neobus“ kreće od 382 mil dinara

made-in-germany-rs-neobus

Novosadska Fabrika autobusa „Neobus“ u stečaju po drugi put će biti na prodaji 29. decembra putem javnog nadmetanja, sa početnom cenom od 382.195.065 dinara.

Procenjena vrednost fabrike iznosi 764.390.130 dinara, a na licitaciji će se prodavati celokupna njena imovina, u koju spadaju građevinski objekti, mašine i alati, zalihe robe, sitan alat i nedovršeni proizvodi.

Nakon 60 godina postojanja, stečaj je u „Neobusu“ uveden krajem novembra 2012. godine, dok je bankrot proglašen u februaru prošle. Dugovi ovog preduzeća kreću se oko 12 miliona eura, pa neće svi dužnici biti namireni, među njima i 180 zaposlenih kojima je fabrika ostala dužna 13 minimalnih plata, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Ovu je fabriku 2004. godine kupio na aukciji biznismen iz Saudijske Arabije Ali Magrabi Mohamedali koji se u domovini u to vreme bavio prevozom na hadžiluk i posedovao oko 2.000 autobusa.

Međutim, kupac se okrenuo drugom poslu, pa kada su počele teškoće, za „Neobus“ se predlagalo da se pripoji Gradskom saobraćajnom preduzeću „Novi Sad“, kako bi za potrebe gradskog preovoznika pravio i rekarosirao autobuse. Ipak, novosadska fabrika nije pristala da sledi primer Nišlija, čije preduzeće „Nibus“ uspešno pravi i servisira autobuse za tamošnjeg gradskog prevoznika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор