Leskovački ajvar falsifikovali i prodavali u SAD

made-in-germany-rs-ajvar

Makedonska kompanija iz Đevđelije prodavala je u Čikagu (SAD) falsifikovan ajvar, zaštićeni srpski prehrambeni proizvod, zbog čega uskoro sledi tužba Međunarodnom sudu u Ženevi.

Kako tvrde u Udruženju „Leskovački ajvar“, ovaj proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom i međunarodnim sertifikatom iz Lisabona, može da se kupi u pojedinim marketima u Čikagu. Zbog toga što je ukrao i falsifikovao zaštićeni istoimeni brend, asocijacija privrednika sa juga Srbije i Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) tužiće proizvođača ajvara iz Đevđelije, Međunarodnom sudu u Ženevi, prenose „Večernje novosti“.

Prilikom nedavnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, delegacija leskovačke lokalne samouprave i privrednika iz tog kraja, bila je iznenađena kada je na policama u nekoliko čikaških prodavnica uočila tegle „leskovačkog ajvara“ proizvedenog u Makedoniji.

– Na teglama se nalazi velika nalepnica sa imenom leskovačkog i srpskog brenda, dok je sitnim slovima, skoro da se i ne vidi, ispisano ime proizvođača iz Đevđelije. U zaštitu geografskog porekla ovog proizvoda uložili smo mnogo vremena i novca i ne možemo dopustiti da se neko na ovaj način poigrava sa našim brendom. Zbog toga ćemo zatražiti pravičnu nadoknadu i naravno, zabranu daljeg falsifikovanja – objašnjava predsednik RPKL Goran Jović i navodi da je informacija o prodaji „leskovačkod ajvara“ u Americi, po ceni od 4 dolara, stigla od naših iseljenika.

U Udruženju „Leskovački ajvar“ pozivaju se na elaborat o recepturi, po kojoj se ajvar sprema od paprike sa ovog područja, i naglašavaju da to može da se čini samo uz njihovu i saglasnost Regionalne privredne komore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор