Korumpirani doktori prepisivali samo Citoservisove infuzije

Nemačko državno tužilaštvo i policija pokrenuli su u Hamburgu akciju pretresa prostorija farmaceutske firme „Citoservis“ (ZytoService) i jedne bolnice, kao i većeg broja lekarskih ordinacija, apoteka, pa i privatnih poseda, zbog sumnje u korupciju i prevaru u terapiji lečenja raka.

Naime, u veoma skupoj terapiji lečenja raka, koja košta i do 100.000 eura, lekari izdaju pacijentima recepte i preporučuju u koje specijalne apoteke da idu kako bi kupili određenu infuziju. Prema navodima nemačke televizije ARD, vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapijama protiv raka, kompanija „Citoservis“, podmićivala je lekare kako bi pacijentima prepisivali njenu infuziju.

Od januara 2017. pojedini lekari su od „Citoservisa“ dobijali novac u iznosima i višim od pola miliona eura, kao i nepovratne pozajmice, koristili su luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju. „Citoservis“ je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju njegove infuzije, budući da su ovakvi recepti veoma profitabilni za apoteke i farmaceutsku industriju, gde ih nazivaju „farmaceutskim zlatom“.

Policijski pretres u Hamburgu najveći je takav ikada sproveden u ovom gradu, sa učešćem više od 420 policajaca i šest tužilaca. Kako je izjavila portparolka tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering, istraga se vodi protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u kompaniji. Ona je precizirala da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru, prenose nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор