Javni dug Nemačke se povećao na 2,62 biliona eura

Javni dug Nemačke se prošle godine povećao za 62 milijarde, na čak 2,62 biliona eura. Iz Bundesbanke navode da je poveć́anje uporedivo sa onim iz prethodne godine i da ponovo odslikava lošu situaciju kao u vreme pandemije.

Dug Savezne vlade, koja je zbog inflacije i skoka cena pokrivala privredi i potrošačima deo troškova za struju i gas, porastao je za 75 milijardi eura, ali su, s druge strane, dugovi pokrajina nastavili da padaju, prenosi b92.

Koeficijent duga, odnosno učešće duga u nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), pao je drugu godinu zaredom, na 63,7 proccenata i to je četvrta uzastopna godina da je Nemačka prekoračila granicu od 60 posto, propisanu od strane Evropske unije. Sa 59,6 posto učešća, Nemačka je poslednji put bila ispod ove granice 2019. godine.

Nemačka centralna banka je prošlogodišnji pad duga za 2,4 posto pripisala povećanju BDP-a za 6,3 posto, što je posledica snažne inflacije tokom privredne recesije, a što je samo po sebi smanjilo koeficijent duga za četiri procentna poena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор