Nova VW tehnologija upozorava životinje na drumu

Iz kompanije Volkswagen javljaju da su konstruisali posebnu značku za svoja vozila – „RooBadge“, čija je funkcija sprečavanje saobraćajnih nezgoda koje izazivaju divlje životinje. Tehnologija se razija već tri godine, prvobitno je testirana na modelu VW Amarok, a pre svega je namenjena Australijancima.

Naime, u Australiji kenguri učestvuju u 90% saobraćajnih nesreća koje uključuju divljie životinje, zbog čega je nemački proizvođač motornih vozila opremio ovu značku posebnim audio signalima koji kengure upozoravaju na nailazak automobila, prenosi b92.

U saradnji sa Univerzitetom u Melburnu, izdvojeni su zvuci koji se šalju na daljinu kako bi upozorili kengure na opasnost. Upozorenje se šalje čak i kada se automobil kreće 100 km/h, sve se kontroliše aplikacijom u infotainment sistemu vozila, a može se i automatski aktivirati ukoliko automobil uđe na teritoriju za koju se zna da je nastanjena kengurima.

„Životinjski alarm“ još uvek nije počeo da se primenjuje u Australiji, jer se čeka na još neka poboljšanja samog uređaja, ali bi trebalo da počne uskoro. U međuvremenu, VW je započeo saradnju i sa partnerima u Evropi i Severnoj Americi kako bi novu tehnologiju proširio i na druge životinje, pre svega na jelene.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор