Istočni Nemci rade više od zapadnih

made-in-germany-rs-west-ost-deutschland

Radnici iz istočnih delova Nemačke radili su u protekloj godini prosečno dve nedelje više u poređenju sa njihovim sunarodnicima iz zapadnih delova zemlje.

Pozivajući se na podatke Radne grupe za izračunavanje radnih dana zaposlenih, nemački dnevnik “Thueringer Allgemeine” navodi da su „zaposleni u takozvanim Novim saveznim pokrajinama u 2015. godini radili u proseku 1.436 sati, što je za 77 radnih sati više nego što su radili njihovi sunarodnici na zapadu zemlje“.

Ovakvi podaci pokazuju da se nastavlja trend porasta razlike između onih delova Nemačke koji su nekada pripadali Istočnoj i Zapadnoj Nemačkoj, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Razloge za ovakvu razliku ekonomisti vide u različitim strukturama radnog tržišta na istoku i zapadu. Dok na zapadu još uvek preovlađuju klasična radna mesta sa punim radnim vremenom, veliki deo poslodavaca na istoku zemlje nudi radna mesta sa smanjenim radnim vremenom ili na određeno vreme, uprkos tome što postoji potreba za radnim mestima sa punim radnim vremenom. Ovakvom vrstom angažovanja poslodavci zadržavaju veću fleksibilnost pri otpuštanju, što u slučaju ugovora na neodređeno vreme nije moguće.

U ovakvoj situaciji radnici na istoku do maksimuma iskorišćavaju mogućnost prekovremenih radnih sati da bi postigli bolju zaradu. Na taj način, iako su zaposleni na pola radnog vremena, oni na kraju meseca odrade više sati nego mnogi radnici sa punim radnim vremenom. Ekonomisti s instituta “Ifo” ovakvu situaciju povezuju i sa nesigurnošću radnog mesta i željom da se zaradi više, toliko dugo koliko to radno mesto bude postojalo.

Stopa nezaposlenosti na istoku Nemačke iznosi 9,6 procenata i znatno je viša nego stopa nezaposlenosti na zapadu, gde iznosi 6 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор