Isključenje sa niškog toplovoda košta 8.500 din.

made-in-germany-rs-toplana

Za rad montera na isključenju domaćinstva sa gradske mreže niška „Toplana“ naplaćuje 8.424 dinara. Radni sat radnika koji isključuju korisnike sa toplovoda tarifira se sa čak 1.500 dinara, koliko najamni radnik u Nišu može da zaradi tek za punih osam sati fizičkog posla.

Zbog enormno visokih računa za grejanje, Nišlija Milorad Stojković je odlučio da se isključi sa mreže, ali je bio šokiran kada je video cenovnik Toplane.

– Po obračunu toplane cena materijala, odnosno 200 grama žice za varenje i po kilogram acetilena i kiseonika, košta 1.020 dinara, ali su obračunata i četiri radna sata po 1.500 dinara. Na sve to obračunat je i PDV od 1.404 dinara, što sve zajedno iznosi 8.424 dinara. Pitam se šta ovaj čovek za četiri sata sa materijalom od 1.020 dinara treba da radi i gde, kad se ventil za zatvaranje grejanja nalazi na trotoaru ispred moje kuće – objašnjava Stojković.

On kaže da je za kuću u Ulici vojvode Vuka, grejne površine 137 kvadrata, za godinu dana platio oko 180.000 dinara, što je više nego previše za njihove porodične prihode.

– Za dva stana u porodičnoj kući samo u januaru mi je stigao račun od 34.000 dinara, a u februaru 28.000 dinara. Od tada mi mesečno stiže račun na 16.000 dinara. Redovan sam platiša i nemam dugovanja, ali još jednu zimu ne bih mogao da izdržim sa ovim cenama. Podneo sam zahtev za isključenje 29. juna, ali sam odgovor dobio tek 14. avgusta, i to u vidu ponude od 8.424 dinara. U dopisu je pomenuto da će smatrati da sam odustao ukoliko ne odgovorim u roku od osam dana – kaže Stojković, a prenosi „Blic“.

Po rečima direktora Toplane Slobodana Maksimovića, naknade za radove koje izvodi Toplana precizirane su cenovnikom koji je usvojio Nadzorni odbor 2012. godine. On je objasnio da „se ne može samo zavrnuti ventil i da isključenje sa cevovoda nije nešto što građani mogu da urade sami, a da je cena za takav rad regulisana cenovnikom.

Niškoj Toplani je do sada podneto 500 zahteva za isključenje sa toplovoda, od kojih je 140 za privremenu, a ostatak za trajnu obustavu. Svi zahtevi za privremeno isključenje su prihvaćeni dok su skoro svi zahtevi za trajno isključenje odbijeni. Prihvaćeno je samo dvadesetak zahteva za trajno isključenje, od kojih nekoliko privatnih kuća i samo jedna stambena zgrada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор