EU standardi olakšavaju izvoz srpske robe

made-in-germany-rs-eu

Svaki proizvod i roba napravljeni u Srbiji imaće svoje sertifikate na putu ka tržištima Evrope i sveta. S obzirom da je Srbija već preuzela 95 posto standarda Evropske unije (EU), ovi sertifikati će biti priznati na stranim tržištima, što će značajno olakšati izvoz domaćih proizvoda.

Sertifikat nekog proizvoda sadrži podatke o artiklu i informacije koje kupcima garantuju bezbednost, a prodavcu slobodan plasman robe. Uspostavljanje ovakvog standarda predstavlja obavezu naše zemlje na putu ka EU, pišu „Večernje novosti“.

Srbija je do sada preuzela 95 posto standarda i oko 75 posto tehničkih propisa, zbog čega je ova oblast ocenjena u pregovaračkom procesu sa EU kao jedna od najusaglašenijih.

– Kroz primenu standarda domaći proizvođači lakše i brže prilagođavaju svoje proizvode zahtevima tehničko-tehnološkog razvoja. Primenom određenih standarda kojima se uređuje poslovanje privrednih subjekata, to poslovanje postaje organizovanije i samim tim ekonomičnije. Kroz primenu standarda, u ukupnom rezultatu srpski proizvod postaje konkurentniji na domaćem i stranom tržištu – objašnjava Jelena Popović, pomoćnik ministra privrede i predsednik Pregovaračke grupe 1 – Slobodan protok robe.

Ona napominje da je primena standarda izuzetno važna i da po međunarodnim istraživanjima povećava prihod kompanija od 0,5 do čak 15 procenata na godišnjem nivou. Stoga se, smatra Popovićeva, ulaganje od 1.500 do 10.000 dinara u kupovinu nekog standarda, kasnije višestruko isplati.

– Do sada je u Srbiji preuzeto oko 75 posto evropskog tehničkog zakonodavstva u oblasti električne opreme, aparata za domaćinstvo, mašina, liftova, lične zaštitne opreme, radio i telekomunikacione opreme, hemikalija, tekstilnih proizvoda, obuće, kristalnog stakla… Sada je u toku preuzimanje evropskih direktiva koje uređuju bezbednost igračaka, medicinskih uređaja i građevinskih materijala – navodi Jelena Popović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор