„Etihad Ervejz“ pokriva minuse „Er Berlina“

made-in-germany-rs-etihad-airways-logo

Aviokompanija Ujedinjenih arapskih emirata „Etihad Ervejz“ koja u nemačkom „Er Berlinu“ ima 30 posto vlasništva, obezbediće partnerskoj firmi 300 miliona eura kao deo neophodne finansijske pomoći u vidu konvertibilnih obveznica, dok će sam „Er Berlin“ obezbediti preostalih 150 miliona, prenosi „Danas“.

Nakon ukidanja mnogih nerentabilnih linija, prodaje aviona, ukidanja 10 posto radnih mesta, „Er Berlin“ je uštedeo svega 200 miliona eura i sada mu predstoji radikalno restrukturiranje, uključujući i moguće cepanje na dva dela, od kojih će se jedan posvetiti poslovima sa Emiratima.

„Er Berlin“ je druga po veličini nemačka avio kompanija posle „Lufthanze“. Nakon drugog programa oporavka, 2013. godinu završio je sa ogromnim gubitkom od 315,5 miliona dolara i tako nastavio svoj šestogodišnji sunovrat, na kratko prekinut 2012. godine kad je deo svoga poslovanja prodao „Etihadu“ iz Abu Dabija.

Berlinski listovi ističu koliko je „Er Berlin“ važan za glavni grad Nemačke i mnogo se uzdaju u veliki interes „Etihada“ da se pozicionira na svetskom tržištu, za šta mu je „Er Berlin“ sjajan partner zbog prava naleta koje ima u evropskim zemljama i Severnoj Americi. „Berliner morgen post“ ističe da „Etihad“ ne može da kupi ceo „Er Berlin“, jer bi firma tada postala inostrana i izgubila bi slotove koje ima. Međutim „Etihad“ ne sme ni da pusti „Er Berlin“ da bankrotira, smatraju berlinski mediji, jer bi tada sva prava naleta prestala da važe i za Arapsku kompaniju.

Interesantno je da nemački mediji tvrde kako je „Er Berlin“ odlična kompanija sa visokim nivoom usluga, ali da ne može da postigne rentabilnost zato što njen menažment i vlasnici ne mogu da se odluče da li je ona lou kost kompanija poput „Rajanera“ ili klasična kompanija poput „Lufthanze“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор