Elektronske građevinske dozvole od danas u Srbiji

made-in-germany-rs-gradjevina02

U Srbiji od danas počinje elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da će ovaj sistem u potpunosti biti u funkciji od februara.

– Lokalne samouprave su bile na velikom testu kada je donet Zakon o planiranju i izgradnji, i tada su u roku od dva meseca dobili sve potrebne pravilnike i uredbe koje su morali da primene kako bi se građevinske dozvole izdavale po objedinjenoj proceduri za mesec dana. Za primenu novog elektronskog sistema hiljade ljudi je obučavano u gradovima i opštinama. Sistem počinje sa radom od 1. januara, a očekujem da ćemo, nakon mesec dana uhodavanja, u februaru moći da kažemo da on svuda funkcioniše – rekla je Mihajlovićeva, a premosi agencija „Beta“.

Sistem elektronskih građevinskih dozvola nalaziće se u Agenciji za privredne registre (APR) i pristupaće mu se preko sajta APR-a, Ministarstva građevinarstva i lokalnih samouprava, kao i preko sajta www.građevinskedozvole.rs.

Minimalni uslovi za pristupanje sistemu e-dozvola su računar sa operativnim sistemom Windows XP. Biće omogućeno i praćenje toka rešavanja zahteva, dok će softver upozoravati službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti će morati biti digitalno potpisani, tako da će biti nemoguća njihova zloupotreba i modifikacija.

Inicijativu za uvođenje elektronskih građevinskih dozvola u novi Zakon o planiranju i izgradnji pokrenula je Nacionalna alijansa za lokalni i regionalni razvoj (NALED) po sistemu koji funkcioniše u Makedoniji. Za izradu softvera za e-dozvole ova organizacija je obezbedila donaciju u iznosu od 400.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор